Categories
Episodit

10: Kenneth Kovasin [ówt krì] (daxofoni)

Kymmenes jakso! Vieraana Kenneth Kovasin, joka tunnetaan taiteilijanimellä [ówt krì]. Kennethilla on ollut näppinsä pelissä Helsingin kokeellisen musiikin skenessä jo pidempään, ja julkaisujakin on kertynyt hyvä määrä. Muusikkona, äänitaiteilijana, keikkajärjestäjänä ja soitinrakentajana kunnostautunut artisti löysi koronakevääksi itselleen sopivan kotona toteutettavan projektin: daxofonin. Kevään aikana Kenneth rakensi itselleen daksofonin ja liudan soittimessa käytettäviä kieliä. Daxofoni tuntuu sopivan Kenneth Kovasinin äänimaailmaan ja estetiikkaan erinomaisesti. Musiikkityyliään artisti kuvailee termillä dark ambient.

Kenneth Kovasin, daxofoni ja efektipedaalit

Sain vinkin Kennethin Akusmata-äänigalleriassa järjestämästä installaatiosta (kiitos, vinkkejä saa lähettää jatkossakin!) ja menin paikalle katsomaan ja kuulemaan, mistä on kyse. Löysin sieltä soittimen, josta en aikaisemmin ollut kuullutkaan. Olipa kiehtovaa! Hyväksi onneksi löysin paikalta myös itse taiteilijan ja saatiin sovittua haastattelu Akusmataan.

Daxofonin kieliä

Daxofoni on saksalaisen muusikon ja soitinrakentaja Hans Reichelin 1980-luvun lopulla kehittämä elektroninen kokeellisen musiikin soitin. Daxofoni rakentuu puisesta pienestä kaikukopasta sekä koppaan kiinnitetystä kielestä. Kaikukopassa on yksi tai useampi kontaktimikrofoni. Daxofonia soitetaan hankaamalla kieltä esimerkiksi jousella. Lisää kontrollia soittamiseen saa, kun soittaessa kieltä painetaan dax-nimisellä kiilanmuotoisella palalla. Kuunnelkaa jaksosta tarkemmin, miltä tämä kaikki kuulostaa!

Ketteh Kovasinin ääni-installaatiosta napattu ryppyinen infolehtinen daxofonista.

Haastattelussa puhuttiin muun muassa abstraktin musiikin kokemisesta ja siitä, kuinka nykyisin internetin hallitessa elämäämme on harvinaislaatuista, jos löytää uuden soittimen, jonka olemassa olosta ei ole edes tiennyt. Ja vieläpä niin, että sellaisen voi rakentaa itse. Jakso sisältää myös vinkin, kuinka parissa minuutissa voit kotona rakentaa oman daxofonin.

Lopussa kuullaan tuttuun tapaan performanssi, kun [ówt krì] soittaa daxofonia, efektoi sen ääntä ja luo meille kymmenen minuutin äänimatkan.

www.owtkri.org/
www.instagram.com/owtkri/
en.wikipedia.org/wiki/Daxophone

Seuraava jakso taas kahden viikon kuluttua.

Jakso on äänitetty Akusmata-äänigalleriassa 10.8. Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *