Categories
Episodit

4: Tytti Arola (EXS24)

Oma ääni -podcastin neljännessä jaksossa on vieraana äänitaiteilija, säveltäjä ja muusikko Tytti Arola. Tytti on monipuolinen musiikin ammattilainen, joka on säveltänyt musiikkia muun muassa robottikuorolle ja rakentanut omia soittimiaan. Tässä jaksossa mennään kuitenkin meille jokaiselle tutun työvälineen – tietokoneen – sisään, kun Tytti esittelee ohjelmistosoittimen, jota on käyttänyt paljon. Kyseessä on Applen Logic-nimisen musiikintekosoftan sisällä oleva EXS24-sampleri.

EXS24-sampleriin voi laittaa minkä tahansa äänisamplen ja soittaa sitä uudella tavalla. Kuullaan muun muassa, kuinka sipsipussit muuttuvat murtuviksi jäälohkareiksi ja islantilainen vesihana kauniiksi harmoniseksi soittimeksi. Päästään samalla salakavalasti tutustumaan äänisuunnittelun saloihin.

Tutustuin Tyttiin, kun olimme molemmat soittamassa Pan Sonic -tribuutissa Musica Nova -festivaaleilla talvella 2019. Tajusimme, että olimme Tytin kanssa molemmat opiskelleet Sound in New Media -ohjelmassa, mutta eri aikoina. Ehkä se yhdisti meitä niin paljon, että uskaltauduimme lopuksi soittamaan improvisaatio-osion yhdessä.

Äänitimme Tytin kanssa sampleiksi ääniä kehäkitarasta eli yhdestä Tytin itse suunnittelemasta ja rakentamasta soittimesta. Tytti laittoi samplet EXS24:än ja minä Samplr-nimiseen iPad-musiikkisovellukseen. Ruvettiin soittamaan ja katsottiin, mitä tulee. Lopputuloksen kuulette tämän jakson huipennuksena.

Jaksossa kuullaan otteita myös Tytin uudesta Sointi Jazz Orchestralle -säveltämästä Jam Tomorrow -teoksesta, jonka piti tulla ensiesitykseen huhtikuun alussa. Koronan takia tilaisuus kuitenkin siirtyi johonkin tulevaisuuteen. Täällä saatte kuitenkin maistiaisia. Pitäkää silmällä, kun keikkapaikat taas avautuvat. Kannattaa ehdottomasti mennä kuuntelemaan!

Tytin kotisivut: https://www.tyttiarola.com/
Lisää tietoa EXS24:stä: https://www.soundonsound.com/techniques/expressive-sound-design-exs24

Jakso on äänitetty Tytti Arolan työhuoneella Helsingissä 10.3.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *